Община град Добрич е осигурила финансиране за първия етап от ремонта на центъра на Добрич, за 44 дка площ от общо предвидени за обновяване 124 дка. Това съобщи в една от социалните мрежи кметът на града Йордан Йорданов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Преди две години общината чрез анкета направи допитване до гражданите как биха искали да изглежда новия център на Добрич. През 2022 година беше направено обстойно проучване на състоянието на центъра – геодезия, въздушни снимки, геология, експертна оценка на дълготрайната растителност, историческа справка. На база на всичко това беше обявен международен конкурс за проект и той все още продължава.

До края на месец ноември тече процедурата по кандидатстване, като проектните предложения са анонимни. На 19 декември ще бъдат обявени резултатите. В присъствието на представители на медиите ще бъдат отворени пликовете и тогава ще бъде оповестено кои са авторите на първите три проекта.

След това общината отново ще направи допитване до гражданите кой според тях от трите избрани проекта в конкурса е най-приложим за Добрич. Надеждите са, че ремонтът на централната градска част, която включва пешеходната зона, ще започне още в началото на следващата година, като стремежът е да бъде избрано най-доброто за града и строително-ремонтните дейности да бъдат направени качествено.

Жулиета НИКОЛОВА