Церемонията за Награда "Пловдив“ събра културния елит на града в навечерието на 24 май. 

Награда "Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. С нея тази година бяха отличени 12 творци в 12 категории.

Големият български писател и наш съгражданин Йордан Велчев стана носител на Специалната Награда "Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. С него ще ви срещнем в следващи наши епизоди.

Днес, в предаването "Цветовете на Пловдив“ по Радио "Фокус" ще ви представим победителя в раздел "Опазване на културното наследство съхраняване на паметта“ гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Той взе приза за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив. Тодоров ще ни разкаже повече за това до каква степен наградата е ценна за него и задължаваща ли е тя.

И още в предаването:

За радост на пловдивчани вече е напълно завършена Източната порта на Филипопол и предстои да бъде открита скоро. Реставрацията и консервацията на Небет тепе и Източната порта са част от проекта "По крепостните стени на Филипопол", който стартира през 2022 година. 

За извършените археологически и реставрационни дейности на Източната порта ще ни разкажат археологът Мая Мартинова и художник реставраторът Никола Стоянов.

Слушайте предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" на честота 89.9 MHz всеки вторник, от 14.00 до 15.00 часа. Повторението е в неделя от 22.00 часа.

Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.