Още три басейна на тетироята на Великотърновска област са заявили, че са готови за лятото. Това съобщават за "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция в старата столица, като уточняват, че и трите обекта са в село Арбанаси. С тях броят на работещите открити плувни басейни в региона остава под 30, от общо 60, които би следвало да отворят врати.

"Ние сме им издали предписания на фирмите, стопанисващи басейните. Те трябва да си прегледат дали са им в техническа изправност пречиствателните съоръжения, най-вече за водата. Също така да направят необходимите ремонти на санитарни възли, душови помещения и всичко, което е свързано с подпомагащите дейността на басейна обекти. Готовността им за сезона трябва да бъде придружена и от изследване на водата, тоест тук трябва да се гарантира епидемиологичната и химична безопасност. От там през експлоатационния период те трябва да осъществяват контрол върху качествата на водата си. Този контрол се свежда до две неща – два пъти в деня – сутрин и към края на деня те трябва да измерват остатъчен свободен хлор и PH. И поне два пъти месечно още пет показателя“, обяснява д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – Велико Търново.

Здравните власти продължават с контролните си проверки през цялото лято, като част от тях са внезапни. Ако се установят някакви несъответствия във водните проби, басейнът се спира за определен период от време.

"Това, което трябва да знаят ползващите – да спазват точно същите хигиенни правила. Не е добре да ходим боси, да влизаме в басейна без да сме взели душ. Това са елементарните правила, които би трябвало да спазваме във всякакви обекти с обществено предназначение, каквито са и басейните“, припомня още д-р Недева.