В Регионалния природонаучен музей в Пловдив беше открита експозиция "Антарктида“ по Проект "Изграждане на жива експозиция Антарктида“, финансиран от Национален фонд "Култура“. Едновременно с това стартира първия по рода си "Леден фестивал“, който ще се проведе в два поредни дни, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На официалното откриване на "Леден фестивал“ и експозицията "Антарктида“ присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместникът му по култура, археология, туризъм Пламен Панов и кметът на район "Централен“ Георги Стаменов. Гостите бяха поздравени от детска формация за музика и танци при ДГ "Малкият принц“ с "Танц на ледените октоподи“ и "Океански оркестър“.

Модулът кореспондира с мотото на музея "Добре дошли в различните светове“. "До настоящия момент можеше да поканим нашите посетители в космоса, в залата с тропиците, да ги потопим в океана, но нямаше как да ги заведем на северния или южния полюс. Благодарение на проект, който спечелихме по фонд "Култура“, изградихме нашия леден аквариум“ – съобщи директорът на музея Огнян Тодоров.

"Откакто г-н Тодоров е ръководител на музея, той постоянно се развива. Музеят е лидер по приходи и по посещения. Важно е да кажем, че когато има добро управление, то може да обедини държавните и общинските власти и да надграждаме постоянно“ – отбеляза кметът Костадин Димитров.

Заместник-кметът по култура Пламен Панов каза, че екипът на музея се е научил да пише и печели проекти, което е ясен пример за натрупан капацитет през годините.

От общинския бюджет за култура ще бъдат предоставени 10 000 лева на Природонаучния музей за закупуване на експонати.