Композиторът Жан Пехливанов е новият ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Той беше единственият кандидат за поста и беше избран на Общото събрание на академията, което се проведе днес. Мандатът е 4 години, предава "Фокус".

Доцент Пехливанов е преподавател по история на поп и джаз музиката и компютърни музикални технологии. Той е създател на квартет "Интро". Син е на дългогодишния директор на пловдивския духов оркестър Стефан Пехливанов. В предходния мандат беше заместник-ректор по научната и художественотворческа дейност. Досегашният ректор проф. Тони Шекерджиева-Новак няма право на нов мандат. След приключване на Общото събрание досегашният ректор подари здравец на наследника си.

В мандатната програма на новия ректор е заложено осъвременяване на учебните програми, повишаване ефективността на практическото обучение, привличане на чуждестранни студенти. 

Акцент в административната му работа ще бъде обследване на сградния фонд на академията и кандидатстване за финансиране за консервация и реставрация за сгради паметници на културата.