Още един гроб е открит при разкопките на некропола край Неделино, съобщи за "Фокус“ археологът д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. Спасителните разкопки и същинското проучване на средновековния некропол започнаха в понеделник и ще продължат 10 дни. Новооткрития гроб е до първоначално разкритите четири и е детски. Той обаче все още не е отворен и предстои утре или вдругиден да бъде отворен, поясни д-р Бояджиев.

Той уточни, че продължава разчистването и на четирите гроба, които бяха засегнати при изкопни работи за водоем. Другата задача на археолозите е да възстановят границите на некропола и да уточнят докъде се простира.

Средствата за разкопките и за работниците са осигурени от община Неделино. В тях участват шестима работници и трима специалисти от Смолянския музей.  

Припомняме, че некрополът бе открит през януари т. г. при изкопни работи в частен имот за изграждане на малък водоем за напояване. Тогава собствениците на имота случайно попаднаха на четири гроба от християнски некропол, датиран според находките от 11-12 век. Тогава бяха открити пръстена на едната ръка на единия от скелетите.

Според археолозите от Смолянския музей, погребалният обряд е християнски, ориентация на скелетите запад-изток, с ръце скръстени на корема, а единият от гробовете е детски. Полът не е определен със сигурност, защото не са разчистени целите скелети и това предстои да се изясни при разкопките.

Нели ГЕРГЬОВСКА