Проверки на 32 вековни дървета и девет в защитени територии са извършили през септември експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността уточни за Агенция "Фокус“, че в предходния месец са постъпили и три предложения за обявяване на вековни дървета от региона за защитени. Те са за два Благуна в село Мийковци, община Елена и Сребролистна липа в село Царски извор, община Свищов. След извършените проверки е установено, че две от дърветата Благун и Сребролистна липа са в добро състояние и може да се направи предложение за обявяването им по реда на глава пета от Закона за биологичното разнообразие. Вторият Благун не е в добро състояние. Същото има голяма хралупа в стъблото и много изсъхнали и начупени клони.

До момента, на територията на двете области Велико Търново и Габрово са обявени 119 защитени вековни дървета, обединени като 87 обекта.

Екоинспекторите са направили оглед на вековни дървета от вида Бял бор и Черен бор в землището на село Тодювци, община Елена; Зимен дъб (селата Каменари и Беброво, община Елена, село Горски Долен Тръмбеш, община Горна Оряховица, село Вонеща вода, община Велико Търново; Цер (селата Руховци и Беброво, Елена, Драганово, община Горна Оряховица); Дървовидна (турска) леска в землището на Елена, Обикновен (летен) дъб (село Драганово и  село Вонеща вода). По-голяма част от дърветата са в добро общо състояние. 14 растения в землището на село Тодювци са напълно изсъхнали и ще бъде предложено техния статут на защита да бъде премахнат и да бъдат заличени от Регистъра на вековните дървета в България.

Проверени са защитени територии в общините Свищов, Севлиево и Елена.

Не са констатирани нарушения на режимите в защитените местности (ЗМ) "Находище на български сърпец“, "Божурлука“, "Находище на българска гърлица“ и "Русалка“, разположени в землищата на селата Алеково, Горна Студена и Хаджидимитрово, община Свищов и "Лафтин“ в землището на село Кормянско, община Севлиево. Същото е констатирано и за имот в село Ореш, община Свищов, попадащ в границите на Природен парк "Персина“.

Експертите са проверили резерват "Бяла крава“ и ЗМ "Белокравищница“ в землището село Костел, община Елена, която е обявена за буферна зона на резервата. В рамките на обходения маршрут, буковата гора е в отлично състояние. Отговаря на параметрите на гора във фаза на старост. Не са констатирани въздействия от абиотични и биотични фактори.