Проекти за санирането на 49 жилищни сгради подаде Община Велико Търново по новата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд, която ще бъде финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. От местната администрация уточняват за "Фокус“, че предложенията вече са в процес на оценка. Очаква се класирането, което е в компетенциите на специална комисия, която ще бъде назначена от Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

За Велико Търново и общината новата програма предвижда финансирането на проекти за жилищни сгради на обща стойност до 50 млн. лева. Още от началото на годината общинската администрация е в постоянен контакт и координация със сдруженията на етажната собственост. Проведена бе поредица от информационно-разяснителни срещи, а в продължение на повече от месец комисия от Общината помагаше на гражданите с попълването, събирането на всички документи в изискуемия комплект и проверка на заявените данни.

Бюджетът на национално ниво е 1 млрд. лева, а в системата са подадени проекти за над 3000 сгради на стойност в цяла България над 3,9 млрд. лева.

Община Велико Търново благодари на всички граждани, които активно работиха с екипа за подготвянето на необходимата документация