С близо 100 хиляди лева повече ще струва ремонтът на музей "Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Допълнителната сума ще трябва да осигури Община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От доклад, изготвен от местната администрация, става ясно, че нуждата от дофинансиране идва от поскъпването на строителните материали и цялостната инфлация в страната.

Дейностите стартираха през 2020-а година с одобряването на проект на стойност 2 825 791 лв., от които 67 443 лв. – собствено финансиране. Сега се налага преизчисляване на цялата сума, като увеличението е с 15%. Така Общината трябва да даде от собствения си бюджет още 98 905 лв. С тях собственото участие се повишава на 166 348 лв.

"Фокус“ припомня, че реалният ремонт стартира през септември и от тогава културната институция е затворена за посещения. Реконструкцията предвижда подмяна на вътрешни настилки и облицовки, реновиране на интериора и фасадата, ремонт на покрива, изграждане на нова отоплителна инсталация и монтаж на нова дограма.

Решението за отпускане на допълнителни средства ще бъде гласувано на предстоящата сесия на ОбС – Велико Търново – на 22 декември /четвъртък/.

Луиза ТРАНЧЕВА