Нарушения, свързани със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и нормативите за акцизните стоки са открити след сигнал в имота на 37-годишен жител на ломското село Станево, научи "Фокус" от свои източници.

При направеното претърсване в къщата са намерени и иззети 38 незаконно притежавани боеприпаси от различен калибър, медна монета с латински надписи, представляваща културно-историческа ценност.

На адреса е открито и законно притежавано дългоцевно ловно оръжие и 122 боеприпаси за него, за които 37-годишният собственик не взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона.

При проверката на адреса е установено още, че 61-годишен мъж, живущ на същия адрес, обслужва нерегламентиран казан за дестилация на домашна ракия в работен режим с моментно дестилирано количество от 2 литра алкохол и алкохолно съдържание от 62% етилов алкохол, измерено с денситометър.

Съоръжението е иззето от митническите органи. По случая в РУ Лом са образувани досъдебно производство и заявителски материал.