Орнитолози поставиха фотокапан в гнездото на малкия креслив орел Илия в защитена зона Суха река край добричкото село Александрия, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), предаде репортер на "Фокус". Илия се излюпи миналата година и направи първия си миграционен прелет до далечна Замбия и все още природолюбители и любопитни местни хора са в очакване кога ще се завърне.

В гнездото вече се е завърнала едната птица от двойката. Това е същото гнездо, в което през миналата пролет се излюпи малкото орле, на което беше поставен сателитен предавател и чрез него се следи миграцията му. От БДЗП съобщават, че тази година са инсталирани фотокапани в още три гнезда на вида в защитени зони Сакар и Дервентски възвишения. Предстои инсталиране и на още един фотокапан, с което общият им брой ще стане пет.

Проучванията с фотокапани са индиректен и щадящ начин за наблюдение на популациите на дивите животни. Въпреки че най-често се използват за изследване на средни и големи видове бозайници, чрез тях може да се добива информация и за някои слабо проучени видове птици, посочват специалистите.

Жулиета НИКОЛОВА