Отдел "Държавен архив“ в Кюстендил показа пред "Фокус“ един изключително ценен документ, свързан с битката при Булаир от 1913 година. Скицата е от фонда на полковник Жабински, по това време подполковник. Скицата показва мястото на битката, между село Ексемил и Булаир. 13-ти пехотен Рилски полк е заемал позиция откъм Саорския залив, а откъм Мраморно поле е бил разположен 22-ри пехотен Тракийски полк, зад тях са били артилерията и други войски. Двата полка са разделени от наблюдателната могила на Сиври тепе. На скицата е показано и мястото, от което са атакували турските войски. Съставът на Седма пехотна рилска дивизия е бил около 10 000 души, а обърнатите в бягство турски войници са били около 40 000.

Стратегическата победа е имала за цел да не се допуснат навлизащите от Мала Азия войски, които да излязат в тила на българските позиции при Чанаккале и да се свали българската обсада при Одрин.

Част от документите представят карти, използвани по време на Балканската война и показващи Галиполския полуостров. В боя на този полуостров участва и Седма пехотна рилска дивизия, чиито предводител е генерал Тодоров. В дивизията участва и 13-ти Рилски пехотен полк. Архивни снимки разказват и за бойното поле, запечатали как генералът изслушва доклада на полковник Митов, към чиято I-ва бригада се числи рилският полк. Едната снимка е надписана от генерал Тодоров. Изписана е датата 26 януари с описание на случващото се. Архивната изложба представя и командира на Железния полк – полковник Стефан Манов, родом от Берковица. Представени са и интересни документи от фонда на полковник Иван Жабински.

Полковникът се отличава изключително в булаирския бой. На 26 януари, стар стил или 8 февруари нов стил, в 14.30 часа ожесточено атакува противника. Тогава той окуражава своите войници с думите: "Който видя да отстъпва ще го застрелям. Който види аз да отстъпвам – той да ме застреля“. Тогава войниците добиват психологическо превъзходство и надделяват в боя. Самият бой започва около сутринта в 6.00 часа и продължава до към 18.00 часа, когато противниковата армия е обърната в бягство и търпи изключителни загуби. Загинали са много турски войници, загуба има и на техника. Българската армия дава едва 30 починали, а ранените са 133 войници.

"Почитаме паметта на загиналите в боя рилци от 13 пехотен Рилски полк. Лични фондове и частични постъпления“, каза авторът на изложбата Албена Георгиева.

Изложбата, съдържаща оригиналните архивни документи, е посветена на 60 години от създаването на "Държавен архив“ – Кюстендил. Тя беше посетена и от представители на "Военно окръжие“.

Венцеслав ИЛЧЕВ