Турнир по военно-приложни игри с ученици от средните училища в Русе ще се проведе на 30 май /четвъртък/. Инициативата е по случай Международния ден на детето – 1 юни и се организира от Военно формирование 32420 със съдействието на Областната администрация.

Инициативата бе обсъдена между областния управител Драгомир Драганов и подполковник Павлин Илиев, началник на гарнизона и командир на формированието. Според Драганов подобни инициативи са ключови за военно-патриотичното възпитание на подрастващите. Събитието ще се състои от 13.00 до 17.00 часа, като щафетните игри ще започнат от 15.00 часа.

Те ще бъдат в две дисциплини – преодоляване на 80-метрова пътека с препятствия и дърпане на въже. Отборите ще се състоят от по 5 човека. Участниците в първата дисциплина ще трябва последователно да преминат препятствие с гуми; да пробягат разстояние от 5 м. и заемат положение за лицеви опори, като съответно направят 5 лицеви опори.

След това учениците ще трябва да се изправят и пробягат разстояние от 5 м, като преодоляват зигзагообразно жалони /змиорка/. После те отново ще бягат и ще трябва да направят кълбо, като след изправяне ще трябва да вземат две кутии за боеприпаси на картечница и отново да пробягат разстояние от 20 метра. Следва хвърляне на учебна граната в цел до поразяването ѝ и съответно връщане на кутиите обратно на местата им.

Накрая тази част от надпреварата завършва с бягане до финала за преодоляване на щафетата. След като петият състезател премине по пътеката с препятствия и пресече старт-финала, ляга в носилка и съотборниците му го пренасят отстрани на трасето, като заобикалят целта за хвърляне на граната и се връщат на старта. Оценяването се извършва, като се сумират времената на всички състезатели, преминали през финала. Дърпането на въже ще се проведе на елиминационен принцип. Тегли се жребий и отборите играят помежду си.

Спечелилите отново теглят жребий и играят до оставане на 4 отбора. За най-добре представилите се ще има награди. Събитието се подпомага както от БЧК-Русе, така и от Регионалното управление на образованието. Спортното мероприятие ще се проведе на стадиона на Военно формирование 32420.

Събитието ще бъде съпроводено и от статичен показ на бронирана техника от въоръжението на НАТО – бронетранспортьори и колесни машини "Гардиън“.