Община Шабла и Зеленият образователен център в морския град организират онлайн фотоконкурс "Шабла и птиците" за любителски снимки, предаде репортер на Агенция "Фокус". В конкурса могат да участват любители и професионалисти със свои снимки, направени по време на зимна разходка из красивите езера и природни местности на община Шабла.

Конкурсът е част от поредицата активности, посветени на емблематичната за района червеногуша гъска, и съпътства зимния фестивал "Шабла и птиците" през декември.

Идеята на организаторите е чрез тези събития да се насочи вниманието на хората към опазване на световно застрашения вид птици, да се обогати природозащитната култура на обществото и да се засили чувствителността му към проблемите, свързани с червеногушата гъска и опазването на вида чрез разпространяване на информационни материали за него и провеждане на специални събития.

Жури от професионални фотографи ще избере финалната селекция от снимки, които ще участват в заключително събитие на фестивала – фотоизложба с най-добрите кадри от конкурса. Три от тях ще бъдат отличени и наградени.

Участието в конкурса е без ограничение за използваната техника. Допускат се до 3 авторски фотографии по темата във формат JPG и подходящ за отпечатване в размер А3. Всяка фотография трябва да бъде придружавана със следната информация: наименование (заглавие), кратък текст: къде и кога е направен кадъра, името на автора, телефон и имейл за контакт.

Крайният срок за получаване на фотографиите е 13:00 ч. на 18.12.2022 г.

Онлайн изложбата с финалната селекция от снимки ще бъде достъпна във Фейсбук страницата на Зелен образователен център и на сайта на община Шабла.

Като част от програмата на фестивала на 18 декември от 6:00 до 9:00 ч. ще бъде организирана екскурзия покрай езерата в района на Шабла за наблюдение на птици с професионални водачи-орнитолози от Българското дружество за защита на птиците. Тогава ще е и последният шанс за снимка и участие в конкурса за най-добър любителски фотос на зимни птици и влажните зони от района на Шабла. Снимки от предходни зимни сезони също могат да участват.

Самият фестивал ще се проведе на 18 и 19 декември в Зеления образователен център в Шабла с творчески работилници и други интересни събития с коледен дух.

Жулиета НИКОЛОВА