Поморийско езеро е гордостта на поморийци, известно не само в цяла България, но и по света, заради своите лечебни възможности, заради лугата и калта, заради солта и птиците. Днес езерото е изправено пред редица проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, ако искаме от тук да се вади сол, калта да запази лечебните си свойства и Поморие да продължи да бъде курорт с национално СПА значение. В последните години солодобивът драстично е намалял (от 12 000 на 4 000 тона), а от 2021 г. не е изваден нито тон сол, заради ниската рентабилност, посочват от Българска фондация "Биоразнообразие". 

"За да научим какво мислят младите хора на Поморие (и не само) за езерото и неговото бъдеще, а също и за да привлечем вниманието на хората върху това прекрасно място и грижата за него, ви каним да се включите в нашия младежки конкурс, посветен на Деня на Натура 2000 - 21 май т.г.", посочват от "Биоразнообразие".

“Каним те да илюстрираш, опишеш, заснемеш, разкажеш всичко, което те вълнува по отношение на Поморийско езеро и смяташ, че е важно и си струва да бъде споделено с всички нас. Твоето мнение има значение и ще достигне до хората и институциите, които са загрижени за опазването му. Затова нека го чуем", призовават организаторите.

В конкурса могат да участват младежи от 5 до 18 години, които да направят рисунка, снимка, постер или приложна творба; да напишат есе, разказ или стихотворение; да предложат инициатива, която да подобри състоянието на Поморийско езеро!

Условията на конкурса, категориите и наградите може да откриете тук. Организира се от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект "Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.