Определени са победителите в конкурса на Община Търговище за художествен проект на пощенска марка по повод 245-ия Традиционен пролетен панаир и 90 години от именуването на Търговище. Общо девет проекта на четирима автори постъпиха в обявения срок за приемане на предложения.

Проектите бяха оценявани от жури, в чийто състав влизат художници, експерти от администрацията, представители на Областната пощенска станция на "Български пощи“ ЕАД и местното дружество по филателия.

Проектът, който ще бъде отпечатан като винетка към пощенска марка, е на художника Ивелин Стоянов. Той ще получи парична награда в размер от 500 лв. Композицията на марката представлява стилизирана въртележка с едва доловими човешки фигури. Разположени до тях са захарни петлета, които насочват към символиката, свързана с пробуждането и към знака на пролетния панаир.

Поощрителната награда е за арх. Владимир Радев. Неговият идеен проект изобразява отражение на залязващото слънце, хвърлящо лъчи над емблематични за Търговище сгради. По решение на комисията, в допълнение към паричната награда от 200 лв., която ще получи авторът, проектът ще бъде отпечатан на пощенска картичка.

Награждаването и тържествената церемония за пускане в употреба на двете филателни издания ще се състоят в Деня на Търговище - 14 май 2024 г.

Кметът д-р Дарин Димитров и ръководството на Община Търговище изказват своята признателност към всички участници в конкурса.