От 14 до 27 ноември световно признатият оперен певец Калуди Калудов води Майсторски клас за млади оперни певци в Стара Загора, съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. Заниманията се провеждат в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" всеки ден от 10.00 до 20.00 часа.

Майсторският клас ще завърши с Гала концерт на участниците в курса на 27 ноември от 19.00 часа на сцената на Оперния театър под липите, организиран от Старозагорската опера и включен в програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. На сцената ще се качат 12 млади оперни певци от България, Полша, Украйна и Китай.

В рамките на 2 седмици младите таланти ще имат възможността да работят с Калуди Калудов върху своята вокална техника, стил и интерпретация. Корепетитор на курса е пианистът и композитор Мирослав Георгиев.

Още от първия ден Калуди Калудов планира да насочи своето внимание към подбора на репертоара, с когото младите певци да се изявят във финалния гала концерт. Това, че на този курс разполага с богата палитра от гласове, ще му позволи да подготви атрактивна програма от арии, дуети и ансамбли. Самият Калуди Калудов ще участва в концерта със своите ученици на 27 ноември.

Калуди Калудов се занимава с вокална педагогика повече от 25 години. Започва много рано - в годините на своята най-активна международна певческа кариера и установява, че вокалната педагогика го увлича все повече и му доставя огромно удоволствие. Признава, че тази работа е много по-изтощителна в сравнение  с основната му професия на  оперен певец, но пък – удовлетворението от нея е несравнимо. От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите и тайните на вокалната педагогика. В теоретичната си разработка Маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на 30 години. Калуди Калудов е правил майсторски класове в България, Полша, Финландия, Румъния, Украйна и дори в далечна Бразилия. Щастлив е от постиженията на своите ученици – някои от които с много успешна световна кариера. Гордее се, че именно най-успелите, с които продължава да бъде в близък контакт, са участвали в първите майсторски класове, които организира и провежда в родния си град Варна.

Рени АТАНАСОВА