Опашките от клиенти пред баничарниците в Добрич намаляха, според търговци причина е поскъпването на продукцията, предаде репортер на Агенция "Фокус". Не е тайна, че броят на местата, където се предлагат тестени закуски в добруджанския град, е много голям. Наблюдава се обаче обща тенденция - и в централната градска част, и в периферията на града има лек отлив на клиенти. В най-добра позиция са баничарниците в близост до учебни заведения.

Най-луксозните тестени закуски в града - с топено сирене и луканка, кренвиршки, парче пица например, са с цени между 2,70 - 3,00 лв. и нагоре. Малко по-евтини са обичаните от добричани "Албенки" (тестена закуска със сирене), рогчета с масло и кашкавалките, също така наречената "Домашна баница". Класическата триъгълна, плоска баница се продава на цени между 2,00 и 2,20 лв. и според мнозина остава спорен въпросът съдържа ли сирене и краве масло, както е било преди 30 години. Обикновено грамажът на тестените закуски е между 150 и 270 грама.

Обичаните от всички добричани и гости на града старовремски гевреци в АЕМО "Старият Добрич" също поскъпнаха и още в края на миналата година се продават на цена 1,20 лв. Питките слънце, които добруджанци поръчват за празнични събития и са с грамаж между килограм и килограм и половина, се предлагат за около 20 лв. Това създаде възможност в социалните мрежи да се появяват оферти на нерегистрирани търговци, които в домашни условия изпълняват поръчки за такива празнични хлябове с малко по-ниска цена - 15 - 18 лв.

Почитателите на по-съвременните тестени закуски - кроасани, фокача, понички и други подобни, в Добрич могат да се открият основно в търговските обекти от световни вериги.

Жулиета НИКОЛОВА