Омбудсманът Диана Ковачева се обяви категорично против увеличение на цената на водата в област Добрич за 2023 г. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), организирано по повод обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество за периода 2022 – 2026 г., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България.

Становището на проф. Ковачева е представено от Нина Бояджиева, началник на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги“ в институцията на обществения защитник.  "Съгласно проекта на решение КЕВР ще увеличи с 24,45% цената на ВиК Добрич спрямо действаща – от 3,01 лв. /с ДДС/ на 3,75 лв. /с ДДС/, и това при положение, че заложената комплексна цена на ВиК услугите за 2023 г. в бизнес плана - 4,471 лв. /с ДДС/, е намалена от КЕВР с 16,22% поради пълно неизпълнение на 5-те показателя за ефективност за 2021 г. - качество на питейната вода в големите зони, налягане във водоснабдителната система, рехабилитация на водопроводната мрежа, събираемост, ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, подчертаеа Бояджиева.

Тя е обърнала внимание, че има и неизпълнение на инвестициите в публични дълготрайни активи с 13,557%. Изтъкнала е, че за 2021 г. от 30 показателя за качество 18 не са били изпълнени, като например – ниво на покритие с ВиК услуги, качество на питейната вода в големи и малки зони, непрекъснатост на водоснабдяването, налягане във водоснабдителната система, рехабилитация на водопроводната мрежа, активен контрол на течовете. 

"Прави впечатление, че от 2018 г. насам се увеличава броят на неизпълнените показатели за качество:  2018 г. – 15; 2019 г. – 16; 2020 г. – 14; 2021 г. – 18“, акцентира още представителят на омбудсмана. Бояджиева допълва, че на сайта на ВиК - Добрич периодично има съобщения за аварии в редица населени места, като същевременно в бизнес плана на ВиК дружеството е посочено, че една от целите му е предприемането на мерки за подобряване на водоснабдяването в селища с режим на водоподаване, без да става ясно какви са тези мерки.

Тя е обърнала внимание, че  и за този ВиК оператор няма данни за проведени консултации с потребителите, което е в нарушение на чл. 26, ал. 1, т. 1, б. "б“ от Наредбата за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационни услуги (НРКВКУ). "Посочените от ВиК оператора "резултати“ от консултации с потребителите, които КЕВР приема, представляват мерки, които ще се предприемат за повишаване удовлетвореността на клиентите“, изтъква Бояджиева. Тя подчерта, че към бизнес плана на ВиК оператора също няма приложени становища на общините съгласно  чл. 27, ал. 2 от Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите.

Обърнато е внимание, че бизнес планът е внесен от ВиК - Добрич на 14 март 2023 г. с технико-икономически анализ за 2020 г. и посочи, че в края на 2020 г. дружеството е било на печалба от 120 хил. лв., но в края на 2021 г. приключва на загуба от 107 хил. лв. 

Началникът на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги“ в институцията на омбудсмана изтъква и друг факт – числеността на персонала при този оператор не се определя спрямо броя на обслужваните потребители, каквото е законовото изискване  - чл. 2, ал. 1, т. 15 от НРКВКУ и чл. 9, ал. 2, т. 15 от Закона за регулиране на ВиК услугите.

"Видно от Доклада на КЕВР средната цена на тока е определена на база на данните за периода януари – юни 2021 г. В бизнес плана са посочени данни за средните цени на тока на енергийната борса  за периода юли –декември 2021 г.

Въпросът ни е – това техническа грешка ли е, ако не – защо има разминаване в базовия период между Доклада и бизнес плана“, е попитала Бояджиева. Тя е подчертала, че от финансовия отчет на ВиК - Добрич за 2021 г. се установява, че за 2021 г. са получени компенсации за цените на тока в размер на 3 319 000 лв., представляващи 34,35% от разходите за ток за цялата 2021 г., които не са отчетени при формирането на средните цени в плана.  Изтъква се, че точно заради това омбудсманът не приема за икономически обосновани цените за електрическа енергия.

"Очакваме отговор - защо при изчисляването на средната цена на тока не са включени и компенсациите, които ВиК Добрич е получило за 2021 г.“, подчертава представителят на омбудсмана. Нина Бояджиева е обърнала внимание и на друг проблем – залагане на по-малко разходи за инвестиции - от 11 449 000 лв. на  6 088 000 лв. и то на фона на увеличения брой на ремонти спрямо предишния регулаторен период. Тя е отправила запитване дали с намаление на инвестициите с около 47% ще се подобри качеството на ВиК услугата в област Добрич.