На 19-ти и 20-ти април 2023 г. беше проведена работна среща на местните обществени посредници в Република България с домакин общественият посредник на територията на община Пловдив - инж. Борислав Стаматов, информира кореспондент на "Фокус".

Дейността на мрежата на обществените посредници беше замразена във връзка с пандемичната обстановка в страната и това бе първата подобна среща за последните три години.

На нея присъстваха обществените посредници, както следва: Лилия Христова – община София, Гинка Щерева – община Казанлък, Георги Шопов – община Пазарджик, Тодор Стамболиев – община Бургас, както и съвсем наскоро избраният нов посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова.

На срещата не успяха да присъстват други обществени посредници, поради служебна ангажираност, а в някои общини, поради изтекъл мандат, няма избрани нови посредници, въпреки проведените конкурси.

На форума бе обменен опит и бяха обсъдени сходни практики в общините в дейността за защита на правата на гражданите. За пореден път беше поставен проблемът за промяна на статута на обществения посредник и бяха планирани общи действия за издигане на авторитета на институцията и разширяване на мрежата на обществените посредници в страната. Избран бе нов председател на мрежата в лицето на г-н Тодор Стамболиев – обществен посредник на територията на община Бургас.

Специално време беше отделено за ученици от 11-ти клас от ПГ по туризъм "Проф. д-р Асен Златарев“ и техния ръководител г-жа Елисавета Георгиева, които бяха на гости на обществените посредници.

В непринуден и приятелски разговор бяха обсъдени текстовете в учебника по "Гражданско образование“, които касаят институцията на националния омбудсман в Република България и неговите правомощия. Учениците зададоха доста въпроси към местните омбудсмани, споделиха своите виждания за качеството на образованието в държавата и изложиха бъдещите си житейски планове.

Някои от тях изразиха своето желание за участие в предстоящ втори конкурс за младежки обществен защитник на гр. Пловдив, който се планира да се проведе през есента на 2023 г.

На 20-ти април бяха проведени работни срещи с кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и с председателя на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков, на които се изложи нуждата от доразвиване института на обществения посредник, както и безспорно се отчете необходимостта от неговото съществуване, както за гражданите, така и за органите на местната власт.

Участниците в срещите изразиха своето задоволство от провеждащия се форум и си поставиха за цел да доближат дейността си до нивото на европейските изисквания.