Олимпийската шампионка Ивет Горанова беше наградена от кмета на Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Церемонията се състоя в заседателната зала в сградата на Общината. На нея присъства и председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов.

"Вълнуващ миг, който ни връща преди повече от 13 месеца, когато отново България изправи достойно глава сред гордите олимпийски шампиони. Едно момиче сбъдна мечтите на почти едно цяло поколение българи, да дочакаме олимпийска титла, да зарадва всички спортни дейци и действително да събуди България – обединена. Да направи, така че отново да покаже силата на хъса и на работоспособността, желанието и трудолюбието, емоционалната привързаност към деца, към роди и родина. Това го направи, това прекрасно момиче – Ивет Горанова. Гордата ни олимпийска шампионка“, каза Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил се обърна към Ивет Горанова, припомняйки своите думи: "Там, където си ти, не изгряват звездите. Там остават завинаги слънцата. И ти направи това за цяла България“.

Кметът на Община Кюстендил награди олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова за светлия й принос към световния спорт и изграждането на поколения достойни български граждани.

От своя страна председателят на Общинския съвет в Кюстендил Иван Андонов връчи на олимпийската шампионка картина от конкурса "Пролет върху листа“.

"Не за първи път съм в Кюстендил. Много съм впечатлена, много приятен град, страхотен за живеене. Вчера имах възможността да вляза в две от училищата, да се докосна до децата, да разменим думи, да ми зададат въпроси които ги интересуват. Опитах се максимално да съм им полезна, да им помогна с каквото мога. Видях доста щастливи, вдъхновени и мотивирани деца. Надявам се, че тези срещи ще им се отразят и занапред и след някоя година от Кюстендил да излезе олимпийски шампион“, к news pic 2
© Фокус
аза Ивет Горанова.

Тя допълни, че за 2024 година каратето няма да бъде част от олимпийската програма, но за 2028 година има големи шансове този спорт да бъде върнат. Въпрос на гледна точка е, кой как го приема. "Аз го приемам като една почивка до 2024 година и няма да защитавам титла, няма кой да иска да ми вземе мястото. Ще бъда повече години актуална олимпийска шампионка. Стискам палци 2028 година да ни върнат обратно. Аз ще бъда още в силите си и ще се готвя да защитя олимпийската си титла“, коментира Ивет Горанова.

По време на церемонията кметът Петър Паунов изрази своята благодарност към кюстендилеца Емил Димитров - председателят на карате клуб "Шурикен" . "Това, което той направи за този спорт и за този град, смятам че заслужава уважение“, коментира Паунов.

Кметът връчи почетен знак на Емил Димитров, за светъл принос в българския спорт и за децата на Кюстендил и на България.

Венцеслав ИЛЧЕВ