Октомври и ноември са най-подходящите месеци за подготовка на имунната система с пчелни продукти. Това каза за Агенция "Фокус“ Атанас Костадинов – председател на сдружение "Родопска пчела“ – Смолян. За някои от пчелните продукти е нужно време, за да се наситят в организма, да се складират на определените места и имунната система да е подготвена за вирусните инфекции. Ако организмът е подсилен с тези продукти, инфекциите и настинките се преборват да два-три дни, категоричен е пчеларят.  

Той даде препоръки и как да се прилагат различните пчелни продукти за подобряване на имунитета. "Ако се използва мед, се взема по една супена лъжица за възрастни, разтворена в хладка вода или чай, които не надвишават 36 – 40 градуса, тъй като по-този начин се усвоява най-бързо от организма. От пчелния прашец се приема по една чаена лъчижа, разтворена в мляко от предишната вечер. Пие се сутрин на гладно, а се разтваря в мляко, тъй като ако се взема директно, стомашните киселини не могат да го разтворят и голяма част се изхвърля от организма, а млечната киселена разтваря топчетата на прашеца. От клеевата тиктура се приемат по 15-20 капки разтворени във вода сутрин на гладно. При нужда и настинка може да се вземат по два пъти сутрин и вечер. Организмът не може да се предозира с пчелните продукти. Децата до 6 години и възрастните над 70 годнини, трябва да приемат наполовина от препоръчаните дози“, уточни Костадинов. Той отбеляза, че на деца до една годинка не се препоръчва да се дават пчелни продукти.

"Хората, които вземат пчелни продукти за първи път, трябва да ги приемат в малки дози. Лекарите, които се занимават с апитерапия, твърдят, че приемането на малки дози продължително и по този начин дори и да са алергични, алергията се преодолява“, допълни пчеларят.

Той подчерта, че клеевата тинктура има над 16 вида натурални антибиотика и действа веднага. Ако при първи симптоми на настика, се започне приемът й веднага, тя преминава за ден-два. Клеевата тинктура предпазва устната кухина в рамикте на 4-5 часа, защото защитава рецепторите, през които проникват вирусите. Според специалистите тя помага дори за ковид и други вирусни инфекции, твърди още Костадинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА