На 16 април, в Деня на Българската конституция и в рамките на традиционната инициативата "Ден на отворените врати“, под надслов "Съдът отблизо", Варненският окръжен съд ще посрещне ученици от СУ по хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" - Варна. Гости ще бъдат възпитаници от 11 клас, специалност "Съдебна администрация“.

В 11:00ч. в залата на Гражданско отделение, учениците ще бъдат посрещнати в Окръжен съд – Варна от председателят на съда съдия Марин Маринов и ще представят симулиран съдебен процес по наказателно дело за пътно-транспортно произшествие, завършило със смърт.

Техни ментори в подготовката, продължила няколко седмици, бе наказателния съдия от Варненския окръжен съд – Румяна Петрова, както и Албена Ковачева – техен преподавател по "Право“ в гимназията. По време на посещението учениците ще имат възможност да разгледат съдебната палата и да научат повече за работата на съдебните служители. СУ по хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" - Варна е един от партньорите на Окръжен съд – Варна в образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".