Състав на Окръжния съд в Добрич (ДОС) потвърди присъда на Добричкия районен съд, с която подсъдимият С. И. е признат за виновен в това, че на 26 юли 2022 г., по бул."Русия“ в Добрич, управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества - амфетамин, метамфетамин и марихуана. Това съобщиха от пресцентъра на ДОС. На подсъдимия е определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Той е лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Наложена му е и глоба в размер на 500 лева. Производството пред Окръжния съд бе образувано по протест на прокуратурата и жалба на защитата на подсъдимия срещу постановената присъда. Страните са атакували съдебния акт само по отношение на определените на подсъдимия наказания "глоба“ и "лишаване от право да управлява МПС“. Според защитата двете наказания не е следвало да бъдат налагани на подсъдимия, а според прокуратурата те са несправедливо леки по размер.

След цялостна проверка на атакуваната присъда, Окръжният съд намери за неоснователни изложените в жалбата и протеста доводи. Според въззивната инстанция постановените наказания спрямо подсъдимия са определени от Районния съд правилно и законосъобразно и са в състояние да постигнат целите на индивидуалната и генералната превенция - да се поправи и превъзпита осъденият към спазване на законите и добрите нрави и да се въздейства предупредително върху него, както и върху другите членове на обществото.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.