Окръжен съд – Бургас потвърди определението на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Иван Чонтов.

Делото бе образувано по жалба на обвиняемия, в която се настояваше, че не са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка. Защитата поиска отмяна на първоинстанционният съдебен акт и вземане на друга, по-лека мярка за неотклонение, между предвидените в закона - "Парична гаранция" или "Домашен арест". В последната си дума пред съда, обвиняемият заяви, че няма да се укрива и ще бъде на разположение на разследващите органи, ако му бъде взета по-лека мярка за неотклонение от постановената от Районен съд - Бургас.

"Фокус" припомня, че около 20.00 часа на 12 януари бе получено съобщение за инцидент, при който млад мъж с неадекватно поведение се опитвал да издърпа мобилен телефон от момиче в района на пешеходната пътека на бургаските улици “Христо Ботев" и “Македония". 

Веднага след това е получен нов сигнал за неправилно паркиран джип върху пешеходната пътека на същите две улици. Към кръстовището се отправили два полицейски патрула. Забелязвайки ги, неадекватният мъж се качил в джипа и с висока скорост, неподчинявайки се на полицейските разпореждания, потеглил по бул. “Христо Ботев" в посока ж.п. гара Бургас. 

Чонтов преминал през бул. “Иван Вазов", ул. “Спортна", бул. “Тодор Александров" и местността “Пода" в посока Созопол, блъскайки по пътя си общо пет автомобила и автобус от градския транспорт. 

Полицаите са поставили лента с шипове в района на пътен възел Созопол, през които Чонтов е преминал и със спукани гуми продължил да се движи в посока с. Равадиново. Там спрял, блъскайки си в паркиран на ул. “Стара планина" лек автомобил, със старозагорска регистрация. Неадекватният мъж успя да избяга и бе издирван цяла нощ от полицейските служители.

Чонтов е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления. Те са по чл. 270, ал.1 от НК и по чл. 325, ал.3, вр. ал.1 от НК. За всяко от двете повдигнати обвинения е предвидена санкцията "Лишаване от свобода" до 3 години.

Според въззивната инстанция, първоинстанционния съд е достигнал до законосъобразния и обоснован извод, че може да се предположи в достатъчно убедителна за етапа на разследване степен, че Иван Чонтов е съпричастен към престъпните деяния. Законосъобразен е и извода на Районен съд - Бургас за наличие на всяка от кумулативно предвидените предпоставки в закона, всяка от която е достатъчна да обоснове необходимостта от вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Първата надлежно първоинстанционният съд е обосновал с поведението на обвиняемия при опита на полицейските органи за неговото задържане, завършило с укриването на обвиняемия от органите на реда. Според съда, хулиганските действия в случая не се изчерпват само с шофирането с превишена скорост, но и с повреждането на чуждо имущество /спрели на червен светофар автомобили и автобус/, както и със сблъсък със спряно ремарке. "Проявената в случая значителна упоритост, настойчивост и безцеремонност в действията, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи брутална демонстрация против установения в страната правов ред, с немалка продължителност. С действията си обвиняемия е дал израз на високата степен на неуважение към личността и обществото като цяло.", казва в мотивите си съдебната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.