Окръжният съд и Районният съд във Варна подписаха нов меморандум с Регионалното управление на образованието в града за продължаване на съвместната работа за формиране на правна грамотност и култура на учениците от варненските училища, съобщиха от съда. Меморандумът беше подписан от административните ръководите на съдебните институции – съдия Марин Маринов за Окръжен съд – Варна, съдия Магдалена Давидова за Районен съд – Варна и Ирена Радева - директор на Регионалното управление на образованието във Варна.

На церемонията присъстваха и директори от варненски гимназии, с които двете съдебни институции предстои да работят.

Съвместната програма "Час по правосъдие“, в която трите институции обединяват усилията си, цели да предостави достъпна информация за статута, структурата и функциите на съдебната власт, познаване на правата и отговорностите на всеки човек в обществото. Целта е мотивиране на гражданската отговорност, повишаване степента на спазване на законите и познаване на последиците от тяхното нарушаване. Програмата включва дейности, насочени към превенция срещу насилието и престъпността сред младите хора.

При заявка от училищата ще бъдат организирани посещения на техни възпитаници в съдебните институции, за да могат учениците да се запознаят отблизо с работната среда, функциите и мястото на страните в съдебната зала.

При интерес от учебните заведения, над 10 магистрати, приели доброволно ролята и на лектори ще посещават децата в техните класове, за да дискутират с тях различни правни теми и предизвикателства пред подрастващите.

Освен по-добра информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт, с образователната програма "Час по правосъдие“ институциите от години се стремят да повишават доверието в съдебната власт и степента на спазване на законите.

Директорът на Регионалното управление на образованието във Варна - Ирена Радева връчи почетен знак "Паисий Хилендарски“ за заслуги към варненското образование на съдия Маринов, заради приноса му към създаването на програмата "Час по правосъдие“ и подкрепата му на инициативата.