Окръжен съд – Шумен не уважи искането на обвиняем по досъдебно производство да му бъде изменена мярката за неотклонение "Задържане под стража“ в по-лека, информираха от пресцентъра на съда.

Лицето търпи най-тежката мярка от началото на декември 2022г. Привлечен е като обвиняем за извършен на 21.11.2022г. на гарата в гр.Шумен грабеж в условията на опасен рецидив и съучастие.

Защитата поиска изменението с мотива, че са налице нови обстоятелства, а именно, че обв. Р.А.И. е съдействал на разследването, деянието е извършено в съучастие, както и че необходимо да се грижи за тежко болен родител. Освен това, посочва, че обвиняемия е с постоянен и настоящ адрес и липсват данни да се е укривал или по друг начин да възпрепятствал разследването.

Съдия Стефанов прие, че жалбата е процесуално допустима, но неоснователна. Съдът констатира, че основания за изменение на мярката за неотклонение липсват. В определението си съдът прие, че наличието на съучастник не е ново обстоятелство. Като такова не би могло да се характеризира и това, че обвиняемият иска да се грижи за болния си родител. Съдът, счита, че по този начин декларирано това обстоятелство не може да доведе до някаква промяна, свързана с положението на обвиняемия и взетата му мярка за неотклонение.

Престъплението за което е привлечен Р.А.И. е за квалифициран грабеж, в условията на опасен рецидив и като тежко умишлено деяние са наказва с "Лишаване от свобода“ от 5 до 15 години. Той има богато съдебно минало, като последното си наказание "Лишаване от свобода“ от 6 години е изтърпял на 16.11.2021г. за извършено идентично престъпление.

Определението на Окръжен съд - Шумен подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок от днес пред Апелативен съд-Варна.