Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич Радослав Бухчев бе домакин на среща с представители на местната власт в Добрич и региона. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. В срещата се включиха и прокурорите-говорители на Окръжната и Районната прокуратури - Милена Любенова и Даниел Илиев.

Три са основните направления в разговора между магистрати и общинари: битовата престъпност, транспортните престъпления и домашното насилие, като специален акцент е поставен на последната тема. Обърнато е внимание на спецификите на престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, и на нуждата от изключително внимание към жертвите на психически и физически тормоз. Обсъдени са възможностите за изграждането на защитен център за настаняването им в безопасна среда, когато това се налага. Изразена е готовност за единодействие по отношение на този род престъпления, които имат и своите емоционални тежести.

Другата важна тема, широко обсъдена, са престъпленията по транспорта.  Поставена е темата за осигуряването на оборудване за анализ на кръвни проби, което към момента липсва в областта. Закупуването му и обезпечаването на работата му със специалисти би подобрило много работата по разследванията на тези деяния и би скъсило времето за изготвяне на експертизи и придвижване на делата в съдебна фаза. По този начин ще бъдат постигани по-бързи наказания за извършителите на транспортни престъпления.

Доброто взаимодействие между с местната власт е приоритет за ръководството на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич. Срещите между представителите на съдебната и местната власт са добър инструмент за набелязването на общите цели и съвместните действия за постигането им. Всички присъстващи са изразили задоволство от превръщането им в регулярна практика по пътя към постигане на общата цел – гарантиране на обществения ред и сигурността на гражданите на област Добрич.