Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за незаконното притежание на културно исторически ценности трима мъже - двама жители на Добрич и един на Варна, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. Те са обвинени за престъпления по чл. чл. 277а, 278 и 278а от НК. Двама от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение, а на третия е наложена парична гаранция.

На 11 декември 2022 година, в резултат на успешно проведени оперативни мероприятия под надзора на Окръжната прокуратура, служители на СБОП - Варна задържали в момент на сделка с археологически ценности тримата мъже. Предмет на сделката им били антични монети, върхове на стрели и други исторически паметници.

В условия на неотложност са извършени претърсвания в домовете и автомобилите на задържаните, където са намерени още археологически находки, както и металотърсачи. Тези следствени действия са надлежно одобрени от дежурен съдия.

Работата по доказване и документиране на извършените престъпления продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Наблюдаващият прокурор ще внесе искане за задържане под стража на двамата задържани мъже.