Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 27-годишния А.А. за това, че без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение и разпространил такива, като деянията са извършени в условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 354а, ал.2, т.4, във връзка с ал.1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Той е привлечен към наказателна отговорност и за това, че при условията на повторност, управлявал МПС след употреба на наркотици. Заедно с А.А. пред съда ще застане и неговата приятелка – Д.Х. на 23 години, държала без надлежно разрешително наркотично вещество.

Мъжът бил познат на органите на реда в района. Той употребявал наркотици, а от началото на 2022 година започнал да се занимава и с разпространението им. Забранените от закона вещества обвиняемият криел в апартамента, в който живеел, и в автомобила си.

На 10 януари 2022 година, малко след като продал марихуана на млада жена от Варна и докато подготвял втора сделка, А.А. бил задържан от служители на ОД на МВР – Варна, които реализирали специализирана полицейска операция. При задържането му се установило, че е управлявал автомобил след употреба на наркотични вещества.

След извършените процесуални действия - претърсване и изземване, от жилището, обитавано от обвиняемия, били конфискувани марихуана и електронна везна.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане по делото срещу А.А. и неговата приятелка Д.Х. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание "лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Жената може да бъде осъдена с "лишаване от свобода“ за срок от една до шест години и глоба от 2000 до 10 000 лева.