Прокуратурата в Русе даде брифинг пред журналисти по повод случая с тримата арестувани, сред които и полицай, за имотни измами в Две могили.

На брифинга присъстваха Мирослав Маринов, зам.-окръжен прокурор и говорител на ОП-Русе, Радослав Градев и Пламен Петков - наблюдаващи прокурори, както и Христо Христов - зам.-директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. 

"В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления за организирана престъпна група с 3 лица, едно, от които е полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни", каза Градев. 

Престъпната група е действала от ноември 2020 досега.

"Измамата обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез неистинско завещание, а едната е посредством неистински нотариален акт. Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават", уточни наблюдаващият прокурор.

"В рамките на 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, от които 4 в служебни пощения на ОДМВР- Русе. В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи, а на заподозрените са повдигнати обвинения за престъпленията и са задържани за срок до 72 ч.", обясни още той.

От МВР поясниха, че ролята на полицейския служител е била да предоставя информация за хората, които са били обект на измамата.

"Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", каза Христо Христов.

Разследва се дали и други полицейски служители не са участвали в измамната схема.

"Имотите включват земеделски земи в землище на община Две Могили и недвижим имот - апаратмент на територията на гр. Русе", заяви Градев.