Врачанският окръжен съд днес осъди 21-годишен мъж и 16-годишно момче за престъпления, свързани с наркотици, съобщиха от пресцентъра на съда. Обвиняемият Н. К. (на 21 г.) е осъден на 1 година и 2 месеца "лишаване от свобода“, които той ще трябва да изтърпи при първоначален "общ режим“ за разпространение на високорисково наркотично вещество – коноп с общо нето тегло 29,591 грама на стойност 177,55 лв., които той продал на 9 май 2022 г. във Враца на 16-годишно момче.

Непълнолетният е осъден на "Пробация" със следните пробационни мерки: "Задължителна регистрация по настоящ адрес" с периодичност на изпълнение два пъти седмично за срок от 6 месеца и "Задължителни периодични срещи с пробационен служител" за същия срок. Наказанието за него е за това, че макар и непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е могъл да ръководи постъпките си, в същия ден и час, и на същото място, без надлежно разрешително и в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение, високорисково наркотично вещество – коноп с общо нето тегло 29,591 грама, разпределен в 20 дози, на обща стойност 177,55 лв.

Двамата са се признали за виновни в повдигнатите срещу тях обвинения и заедно със своите защитници са сключили споразумения с Окръжна прокуратура – Враца, които са одобрени от Врачанския окръжен съд.

Наказанията за двама са определени въз основа на  постигнатите споразумения.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.