Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия Р. Г., съобщиха от Окръжния съд - Враца. Той бе признат за виновен в това, че на 26.07.2021 г. във врачанско село, при управление на лек автомобил "Фолксваген Голф“, е нарушил правилата за движение по чл. 20, ал. 2, изречение второ от Закона за движение по пътищата, като не е изпълнил задължението си да намали скоростта и да спре при възникнала опасност за движението - навлязъл пешеходец върху платното за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на И. А. След деянието подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, като за тази привилегирована разпоредба предвиденото в закона наказание е до 4 години "лишаване от свобода“.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. Р. Г. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е 1 година "лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. Съдът лиши Р. Г. и от правото да управлява МПС за срок от 1 година. Присъдата е постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.