Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо 33-годишния Ертуна Б., обявен за международно издирване от съдебните власти в Белгия. Мъжът ще остане в ареста до началото на същинското производство по неговата екстрадиция.

Ертуна Б. е обявен за международно издирване от Апелативния съд в Антверпен, въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 05.05.2022 г. Той се издирва за изтърпяване на присъда за разпространение на наркотици. Осъден е на 37 месеца затвор, от които следва да излежи остатък от 1061 дни.

Престъплението за което е осъден е наказуемо и според българското законодателство.

Белгийският гражданин е бил задържан на ГКПП Аерогара – Варна.

Пред съдебния състав на Варненския окръжен съд Ертуна Б. изрази съгласие доброволно да бъде предаден на искащата държава, съобщиха от полицията в морската ни столица.

След преценка на материалите по делото и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че Европейската заповед за арест отговаря на формалните законови изисквания. С оглед обезпечаване на присъствието на 33-годишния белгийски гражданин в предстоящото производство по екстрадиция, съдът прецени, че спрямо него следва да бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.