Окръжният съд във Варна отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража“ на 43-годишната Агнес Т. Тя е привлечена като обвиняема, че в съучастие с друг мъж, умишлено е умъртвила германски гражданин, с когото съжителствала и била на почивка в курорта Златни пясъци, съобщиха от съда. Според държавното обвинение уговорката за извършване на престъплението започнала още в Германия, където и двамата живеели и работели. Убийството е извършено по особено мъчителен начин, с користна цел.

Тялото на 45-годишния Александер Ш. бе намерено на 8 юли тази година в района на курортния комплекс. Според държавното обвинение, жената склонила българина Станимир Р. да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро.

Агнес Т. е родена в Азербайджан, но е с германско гражданство.

Соченият за физически извършител на убийството Станимир Р. преди години заминал за Германия, където живеел преимуществено и имал собствен бизнес. У нас е бил осъждан.

За престъплението, за което двамата са обвинени се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, "доживотен затвор“ и "доживотен затвор без замяна“.

Защитата на Агнес Т. поиска от Варненския окръжен съд да опреди по-лека мярка за неотклонение, тъй като са минали повече от 3 месеца от задържането и́. Освен това, жената страдала от диабет, за чийто контрол в ареста нямало добри условия.

От прокуратурата изразиха несъгласие с искането и представиха справка за провежданото лечение на обвиняемата, от която стана ясно, че тя приема лекарствата, предписани и́ в Германия, както и че е на специална диета.

Като разгледа доказателствата в съвкупност и изслуша становищата на страните, съставът на Окръжен съд - Варна прецени, че и към настоящия момент не е разколебано подозрението за съпричастност на Агнес Т. към престъплението, за което е обвинена. То е тежко умишлено, извършено в съучастие. Привлечената към наказателна отговорност е чужда гражданка и няма постоянен адрес у нас. За съда, това заедно с тежестта на предвидената санкция, обосновава опасността тя да се укрие. Срокът на задържането и́ не е прекалено дълъг, така че този риск не е намалял. От представените документи в съдебното заседание пък е видно, че се провежда лечение на диабета от който страда Агнес Т. и няма влошаване на нейното състояние.

Поради изложените съображения, съдът не намери основания да измени в по-лека мярката и́ за неотклонение и потвърди задържането на Агнес Т. под стража.