Днес се проведе разпоредително заседание по дело, изпратено по подсъдност на Окръжен съд - Варна след закриването на Специализирания наказателен съд, съобщиха от съда. Наказателното производство бе срещу трима души, които са обвинени за участие в организирана престъпна група, преследваща користна цел.

Според прокуратурата, в периода от 5 май 2006 до 31 май 2007 година, трима души, единият от които длъжностно лице, създали трайно сдружение, с цел да извършват съгласувано в страната незаконно придобиване на недвижими имоти в землището на с. Радан войвода, общ. Вълчи дол. Ръководител на престъпната група бил Николай Д., който се занимавал с изкупуване на имоти. В процеса на работата си преценил, че може да генерира допълнителни средства. Решил да съдейства на лица, съгласни да придобият имоти чрез обстоятелствени проверки, без реално да имат подобно право и по този начин да се снабдяват с нотариални актове. След това "новите собственици“ упълномощавали Николай Д. да се разпорежда с придобитите имоти, а той ги продавал на трети лица. За да осъществи престъпната си схема, той се свързал със свои познати, на които се доверявал, един от които бил нотариус. Ръководителят на престъпната група разпределил ролите на всеки - единият намирал нискограмотни хора или такива с нисък социален статус, които да свидетелстват по обстоятелствени проверки, а другият изповядвал нотариалния акт. По този начин групата извличала материални облаги.

За първи път обвинителният акт бил внесен в Специализирания наказателен съд през декември 2019 година. Делото е било връщано два пъти на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения, които е трябвало да бъдат отстранени. При закриването на Специализирания съд, то е било изпратено по подсъдност на Окръжен съд – Варна и внесено за разглеждане през август тази година.

При служебна проверка, съдебният състав установи, че на 31 май тази година е изтекла абсолютната давност на обвиненията спрямо длъжностното лице и помагача, като делото е било внесено в съда след изтичане на този срок. Поради тази причина Варненският окръжен съд беше задължен по закон да прекрати наказателното производство срещу двамата подсъдими. Със свое определение, съставът си направи отвод от разглеждане на делото срещу обвинения като ръководител на престъпната група. Мотивът е, че според Наказателно-процесуалния кодекс, съдебният състав, участвал при постановяването на определение, с което се прекратява наказателно производство няма право да участва в по-нататъшното разглеждане на делото.

Определението за прекратяването на наказателно производство може да бъде протестирано в 15 –дневен срок от днес, докато по отношение на отвода – определението не подлежи на жалба или протест.

 

Очаква се делото да бъде разпределено на случаен принцип на нов състав в Окръжен съд – Варна.