Окръжен съд – Стара Загора наложи наказания на петима участници в организирана престъпна група, занимавала се с държане и разпространение на наркотични вещества в с.Дъбово. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от институцията. Съдът одобри споразумение, сключено между петимата обвиняеми, Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитниците им.

По силата на същото всеки един от 18-годишните близнаци Т. К. и Я. К. ще търпи наказание "лишаване от свобода“ за срок от по три години, което е отложено за максималния изпитателен срок от пет години.

Майката на 18-годишнитните младежи – С. Д. на 38 години, получи наказание "лишаване от свобода“ в размер на две години и шест месеца, което да изтърпи при първоначален "общ“ режим, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Съдът наложи на 51- годишния П. К. наказание "лишаване от свобода“ за срок от шест години, което да изтърпи при първоначален "строг“ режим, както и глоба в размер на 25 000 лева.

На 65-годишния К. Д. бе наложено наказание от три години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален "общ“ режим и глоба в размер на 10 000 лева.

За всяко извършено от обвиняемите престъпление им бе наложено отделно наказание, като със споразумението, съгласно закона, е определено те да търпят едно общо, а именно най-тежкото от тях.

Пред Окръжен съд – Стара Загора всички обвиняеми се признаваха за виновни по повдигнатите им обвинения.

За Т. К., Я. К., С. Д. и К. Д. е повдигнато обвинение за това, че са участвали в организирана престъпна група, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) и с цел да вършат престъпления – държане и разпространение на наркотични вещества, както и отглеждане на растения от рода на конопа. Обвиняемият П. К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в посочения период е образувал и ръководил организираната престъпна група, както и за държане и разпространение на наркотични вещества, а също и за отглеждане на растения от рода на конопа. Засетите растенията от рода на конопа и сухата растителна маса са открити на различни места – дворно място и къщи, находящи се в село Дъбово, Старозагорска област.

От наложените  общи наказание ще бъде приспаднато времето, през което обвиняемите са били с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда.

Рени АТАНАСОВА