Окръжен съд – Бургас е потвърдил определението на Районен съд – Бургас и взетите спрямо двамата украинци Денис Шейтанов и Руслан Добровски мерки за неотклонение "Задържане под стража". Това съобщиха от Окръжен съд - Бургас.  Производството бе гледано по частна въззивна жалба от двамата и техния защитник, против определението на първоинстанционния съд.

Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 195, ал. 2, вр. ал. 1, т. 3, 4 и 5 от НК, наказуемо с "Лишаване от свобода" от три до петнадесет години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния, с оглед на което същото се явява тежко престъпление по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция, правилен е извода на Бургаския районен съд, че от събраните на този етап от разследването доказателства може да се направи обосновано предположение в степен на вероятност, че Шейтанов   и Добровски са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. При преценка на другите две предпоставки за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми, Окръжен съд – Бургас счете, че към настоящия етап е налице висока степен на вероятност обвиняемите да се укрият. Този си извод съдът обосновава с тежестта на престъплението, в което са обвинени и опасността да бъдат признати за виновни и да бъдат наказани с "Лишаване от свобода", както и от обстоятелството, че те са чужди граждани и според представената справка от Началник сектор "Миграция" - двамата обвиняеми нямат постоянен или настоящ адрес по смисъла на закона за гражданската регистрация. Що се отнася до опасността Денис   и Руслан  да извършат престъпление, настоящият съд счете, че тя не е налице.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.