На все повече места в страната пасища за животни биват превръщани във фотоволтаични паркове. Това е прави като се "изземва“ земя със специално предназначение за паша на животни, което се сменя на земя за производство на енергия, обясни пред "Фокус“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той уточни, че подобни случаи има на територията на цяла България.

"Това е новата мода – изграждането на фотоволтаични паркове. Там също ни трябва законодателен инструмент, който да ограничи безразборното използване на пасища – да се взимат пасища от животновъди и върху тях да се поставят фотоволтаици. Това няма никаква добавена стойност за населените места. Единствената добавена стойност е в джобовете на някои кметове“, коментира Караколев.

Той уточни, че в момента текат проверки за подобни сигнали.

"До колко се спазва закона, така като се изземва буквално земя, публична собственост и тя по-точно е със специално предназначение за паша на животни, и на същите тези земи им бива сменено предназначението като земи за производство на енергия. В цялата страна има такива проблеми.  Във Великотърновска област имаше подобен случай преди няколко години – в Сухиндолско. Там колегите не можаха да дадат достатъчно гласност и около 2 хиляди декара хвръкнаха“, допълва още съпредседателят на НОКА.

По думите му единственото решение на проблема е засилване на контрола от страната на държавата.

"Фокус“ припомня, че в средата на януари във Велико Търново имаше протест срещу изграждането на фотоволтаични централи по язовирите. Интересът към него не беше особено голям.

Луиза ТРАНЧЕВА