Около 70% по-малко български студенти са избрали през тази година да продължат висшето си образование в Англия. Това разказа за Радио "Фокус“ – Варна, Бистра Илиева, представител на консултантска къща Дарби. Тя посочи, че причината за огромния отлив на желаещи се дължи на факта, че след като Англия вече не е в ЕС, цените на образованието са се увеличили, при това сериозно.

"Сега нашите студенти нямат статута, който имаха докато Англия беше в ЕС и условията за тях са се променили значително.  Годишната такса в университета варира  между 9200 до 30 000 паунда за бакалавърски степени. Разбира се, все още има желаещи да учат там, но това са обикновено хора с добри финансови възможности“, разказа Илиева.

Тя допълни, че в момента потокът от български студенти е насочен преди всичко към Холандия и Германия. В Холандия учебната година възлиза на около 2200 евро, а в Германия си е направо безплатно.

"В общи линии желаещите да учат в Англия се насочиха към Холандия, защото те предлагат много добра база, условия  и най-вече, че имат програми на английски език. Германия традиционно също е желана дестинация за образование, като там също започнаха да въвеждат англоезично образование.

Заради наплива на студенти към Холандия и съответно трудностите да се осигури настаняване на студентите, се отвори  и нов образователен пазар – този в Ирландия. Дестинацията е много интересна, а програмите, които тамошните университети предлагат привличат вниманието на все повече младежи. Освен това, за разлика от Великобритания, ирландските университети освобождават студентите от ЕС от учебни такси и предлагат социални стипендии “, каза още Бистра Илиева.  

Друга дестинация, която все повече набира популярност сред българските студенти е Испания, която предлага също разнообразни англоезични програми. Учебната такса в държавните университети в Испания пък възлиза между 760 и 2100 евро, като сумата се определя от автономната област, в която се намира учебното заведение. В частните университети в Испания обаче цените са от 5000 евро на година и достигат до 14 000 евро. Хубавото е, че някои от университетите предлагат финансиране, което се определя от академичния успех и социалното положение на кандидатите.

Към Франция интересът е не по-малък, а таксите примамливи. Семестриалната такса е около 170 евро, но има и допълнителни плащания до около 400 евро. В Белгия пък таксата е 830 евро. В Люксембург за първата година студентите заплащат 800 евро, а след това сумата се редуцира до 400 евро, до края на обучителния период.

САЩ също привлича студенти от България, но заради икономическата ситуация в момента, университетите почти не предлагат пълни стипендии.

"Такива стипендии се предлагат най-вече на младежи с високи академични или спортни постижения. А и като цяло младите хора предпочитат европейските университети защото качеството е високо, а разстоянията малки“, разясни Бистра Илиева.

Тя допълни, че средно всяка година около 5000 български студенти избират да учат в чужбина. Интересното е, че COVID кризата не е оказала сериозно влияние и интересът към западното образование не е намалял.

"Тази бройка варира. Имало е години и с по 7-8000 студенти, имало е и години с по-малко. Трудно е да се направи подобна статистика, но средногодишно около 4500-5000 български студенти заминават да учат на Запад. Хубаво е, че децата са адаптивни и бързо свикват с новата среда. Процентът на прекъсналите е наистина малък. Моят съвет към учениците и техните родители е да не губят време и още в 10-ти клас да имат план къде ще учат, за да могат да изпълнят всички изисквания на университетите“, допълни специалистът.

Тя добави, че през последните години се наблюдава засилен интерес към следните специалности: дизайн, IT специалности, психология, архитектура, но висок остава интересът на младите и към икономика, бизнес администрация и право.

Десислава ВАСИЛЕВА