Около 40 бъдещи родители посетиха Дните на отворените врати в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, предаде кореспондент на "Фокус“. От лечебното заведение уточняват, че те са имали възможност да видят залите за раждане, стаите на родилките, помещенията за изписване, както и цялата налична апаратура в Родилното и Неонатологичното отделения.

"Възобновяваме кампанията Дни на отворените врати в отделенията по неонатология и акушерство и гинекология, която беше временно преустановена по време на пандемията. Периодично всички бъдещи майки и бащи ще имат възможността да се запознаят с условията в двете отделения и с грижата, която медиците оказват на майките“, обясни д-р Красимир Попов, управител на МОБАЛ.

Той припомни и, че няма по-ценен и важен празник от раждането на детето и продължаването на рода.

"Няма майка, която да не помни раждането на рожбата си като най-скъп ден в живота! Това се случва винаги в болница, където сте заобиколени от хора, които ви помагат, но вие не познавате. Тези обстоятелства до известна степен хвърлят някаква сянка върху събитията около раждането. За това ние отново периодично ще провеждаме дни на отворените врати, за да ви запознаем с условията в болницата и екипа, който ще се грижи за вас. И когато този щастлив момент настъпи, да не се чувствате така, че отивате някъде, където никога не сте стъпвали и да не срещате хора, които не познавате", каза още д-р Попов.

Началникът на Отделението по неонатология д-р Кина Николова сподели, че е впечатлена от големия интерес към инициативата от страна на бъдещите бащи.

"В нашето отделение медиците дежурят денонощно. Когато бременността е рискова или се налага преждевременно раждане, ние сме информирани предварително от колегите ни от Отделението по акушерство и гинекология, за да подготвим нужната апаратура за интензивния сектор“, подчерта още д-р Николова.

Бъдещите майки и бащи споделиха притесненията и тревогите си и зададоха много въпроси към медиците, свързани с условията за престой, за воденето на раждане, за разликата между естественото раждане и секцио, за воденето на раждането и грижите, които медиците полагат към бебето и майката.