Около 300 деца сами ще боядисат оградата на училището си. Това ще се случи на 22 май в СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново, като в дейностите ще се включат 13 паралелки, предаде кореспондент на "Фокус“. Понеделник е обявен за неучебен, но присъствен за гимназията.

СУ "Емилиян Станев“ участва в националната инициатива на фондация "Институт за информални иновации“ и Синдиката на българските учители "Управляваме училището с ученическо самоуправление“. Голямата цел на програмата е да покаже, че не е трудно, а напротив – ще бъде полезно, децата да имат повече права. Проектът е пилотен, в него се включват 28 училища, 17 от които са със статут на иновативни. СУ "Емилиян Станев“ е едно от тези иновативни училища и е представителят за област Велико Търново в начинанието.

"Инициативата няма специално финансиране, дейностите реализираме с ресурсите на училището – материални, финансови и човешки. Включени в проекта са всички наши ученици от 1 до 11 клас и те работят по предвидените в програмата основни дейности - организационна, учебна, трудова, културна и спортна“, обяснява координаторът на проекта за великотърновската гимназия Мелина Попова.

След това уточнява, че във всяка паралелка е структурирано ученическо самоуправление. Това ще рече, че децата сами измислят дейностите си, правят организацията и отговарят за провеждането на събитията. Най-интересните и най-значимите от тях ще бъдат събрани в електронен вестник. Той ще бъде готов за финала на проекта, който приключва с края на учебната година.

Особено активни в инициативата са осмокласниците, които са си направили впечатляващо благотворително латино парти. В ролята на инструктори влезли състезателите Максим Славчев от 8 "б“ и Ивелина Петрова от 7 "б“ и отлично се справили с преподаването на началния урок по танци.