Нова наредба, която да ограничи броя на домашните животни в личните стопанства на територията на Великотърновска община, влиза за гласуване в ОбС – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Според вносителите изискванията са съобразени с Наредба за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти от 2006-а година.

Ако документът бъде приет в дворовете си хората ще могат да гледат до две едри преживни животни; до десет дребни преживни животни; до три прасета; до две еднокопитни; до десет възрастни зайци; до петдесет възрастни птици и до сто бройлера. Според него животните ще подлежат на официална идентификация, имунизация и диагностични изследвания, а собствениците ще са длъжни да се грижат за тях и да не ги изоставят. Глобите ще са в размер от 50 до 5 хиляди лева. Повод за текста са все по-честите оплаквания на хора от селата, че в и около населените места има оставени без надзор животни.

Целта на Наредбата е да приложи разпоредбите на нормативните актове от по-висока степен, които засягат обществените отношения в сферата на животновъдството. Тя регламентира отглеждането на селскостопански животни за лични нужди и стопански цели, основните права и задължения на техните собственици, ограниченията и забраните при отглеждането им, осъществяването на контрол.

Според нейните вносители приемането й ще създаде условия и предпоставки за устойчиво и хармонично развитие на животновъдството, опазване на околната среда и здравето на хората и животните, респективно -  ефективно управление и  контрол  от  страна  на  местната  администрация  и  териториалните  поделения  на централните органи на изпълнителната власт.

Дали текстът ще бъде приет, ОбС – Велико Търново ще реши на последното си за годината заседание, което е насрочено за 29 декември /четвъртък/.

Луиза ТРАНЧЕВА