Огнище на птичи грип регистрираха в търновското Ново село. Това потвърди за "Фокус" и кметът на населеното място Христо Христов, като уточни, че проблемът идва от лично стопанство. Сигналът е подаден в края на миналата седмица. Незабавно е уведомена Областната агенция по безопасност на храните във Велико Търново.

"Веднага бяха взети проби от двете починали птици, които бяха изпратени за изследване в София. Докато резултатите излязат умряха всички кокошки, които са били отглеждани на двора. Живи останаха пет юрдечки, които също са били на двора и четири петела, които са гледани в курник. След излизане на пробата тези девет птици бяха умъртвени, съобразно заповедта, дошла от София. Птиците, както починалите, така и принудително умъртвените, бяха обработени от БАБХ и бяха затрапени в трупната яма на населеното място", обяснява кметът Христов. 

В обекта са извършени почистване и дезинфекция на всички помещения. 

До момента сигнали за други починали птици в селото няма. Въпреки това от всички 57 лични стопанства са взети проби. Очаква се резултатите от тях да са готови до края на тази седмица.

Съгласно предписанията на Българската агенция по безопасност на храните кметът е издал заповед, според която стопаните трябва да спазват специални мерки за биосигурност.

"Указанията са да не напускат стопанството нито птици, нито трупове на птици, нито птичи продукти - месо или яйца. Също торта от животните не трябва да напуска стопанството. Освен това птиците трябва да се гледат само и единствено на закрито. Под навеси трябва да са и фуражите, с които се хранят", допълва Христо Христов.

Ветеринарите уточняват, че по всяка вероятност заразата е тръгнала от болни или носители на инфлуенца диви птици.

За утре е насрочено заседание на Общинската епизоотична комисия, на което ще бъде решено дали е необходимо въвеждането и на още мерки за ограничаване на заразата.

Луиза ТРАНЧЕВА