На 14 юни в Художествена галерия "Проф. Илия Петров“ – Разград, бяха официално представени картините, създадени по време на Десети пленер Мистика и реалност, който се проведе в Разград, м. Пчелина, от 7 до 14 юни.

Изложбата представя творбите на осем български художници и двама румънски, които взеха участие в пленера: Мариана Константинеску и Георге Коман от Констанца, Румъния; Албена Щениовска от София, Христо Христов, Йордан Нарлиев и Илия Янков от Варна, Валентин Узунов от Ловеч, Камбер Камбер от Момчилград, Тодор Тодоров и Деян Михайлов от Разград.

Международен пленер "Мистика и реалност" традиционно се провежда всяка четна година, като събира художници от различни страни за творческа работа и обмен на идеи. Организира се от Художествена галерия- Разград, с подкрепата на Община Разград. Участие в него вземат автори от страната и чужбина, които според условията създават по две творби, които остават за фондa на градската галерия.

Гости на откриването на изложбата бяха зам. кметовете на Община Разград Елка Неделчева и Зорница Евгениева, Галина Георгиева- Председател на Общински съвет –Разград, Надя Йорданова- изпълняващ функциите Областен управител, Катерина Ганева- началник отдел "Култура, туризъм и международни връзки“.

Всяка една от тях имаше честта да връчи плакет и сувенирни материали на творците и лично да поздрави присъстващите.

"Благодаря на всички ви, че се включихте в този пленер и отделихте от творческото си време, за да сътворите тези прекрасни творби. По създаденото от вас личи, че нашето прекрасно Лудогорие ви е впечатлило, заредило ви е с енергия и сте намерили сте вдъхновение. Жителите и гостите на Разград ще бъдат щастливи да се докоснат до вашите творби, до вашия цветен вътрешен свят. Надявам се, че ще ви видим и в следващи издания на пленер "Мистика и реалност “, каза Елка Неделчева в обръщението си към участниците в пленера.

Изложбата остава отворена за посетители в Художествената галерия "Проф. Илия Петров“- Разград през следващите месеци.