Офицерска сабя образец 1905 г. дариха на Регионалния исторически музей в Добрич днес на Архангелова задушница, предаде репортер на Агенция "Фокус". Сабята е била притежание на полковник Константин Гладичев, командир на 36-и пехотен козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от периода  5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, известен в историята като Добричката епопея. Полковник Гладичев е ранен по време на сраженията. 

Сабята му е открита благодарение на издирвателската работа на членовете на Регионален клуб (РК) "46–и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество (НД) "Традиция“, които са проучили нейната автентичност. Исторически възстановчици от Панагюрище откриват сабята в антикварен магазин в Копривщица и се свързват със свои колеги от клуба за исторически реконструкции в Добрич. 

Установено е, че върху гарда на сабята е изписано цялото второ име на човека, на когото е принадлежала, което се среща рядко. Обикновено офицерите са изписвали само своите инициали. Музейният специалист от Добрич Живко Марков и д-р Добрин Добрев, председател на РК "46–и пехотен Добрички полк“, на място в Копривщица са установили автентичността на оръжението. Впоследствие то е откупено от добрички бизнесмен и днес бе дарено.

Йордан Апостолов връчи сабята на директора на Регионален исторически музей - Добрич и отправи думи на благодарност към целия му екип от специалисти, които пазят историята на Добруджа и България, и към членовете на РК "46–и пехотен Добрички полк“, чиято мисия е да докосват поколенията до историческата ни памет. 

Ценният артефакт вече допълва експозицията "Добричката епопея – 1916“, която е част от Военно гробище - музей в Добрич.

Днес бяха дарени и ценни ръкописи на музея в добруджанския град. Дарението съдържа едно стихотворение, записано от свещеник Павел Попатанасов от село Паскалево, от неизвестен автор, със сюжет, разказващ за момче, което носи патрони до бойната линия край село Плачи дол. Към поетичния текст е приложена негова музикална разработка "Миг от историята" от изтъкнатия добруджански композитор Петър Крумов. С любезното съдействие на полк. Ради Радев, диригент на Гвардейския оркестър на Република България, същото музикално произведение е доразработено за всеки един инструмент за духов оркестър. Това е един жест на полк. Радев към неговия роден край - Добруджа. Разработката беше дарена с пожеланието в бъдеще тя да прозвучи в изпълнение на Духовия оркестър на Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА