Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в област Враца. Пробите са изпратени в Националния център по заразни и паразитни заболявания, но засега все още няма доказан случай на грип. Това каза за Агенция "Фокус“ директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров. Той потвърди, че броят на болните от остри респираторни заболявания във Враца рязко се е повишил през последната седмица, а детското отделение на врачанската МБАЛ "Христо Ботев“ е със запълнен капацитет и се предвижда да бъдат разкрити допълнителни легла за лечение на болните деца.

Д-р Орлин Димитров припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 220 болни на 10 хиляди население.  

"Ситуацията е доста динамична. Ежедневно получаваме информация за болните от ОРЗ, следим и за броя на отсъстващите болни ученици, но засега стойностите не са достигнали епидемичните“, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Орлин Димитров.

По не официални данни обаче много от класовете в училищата във Враца и областта вече са наполовина заради отсъстващи поради болест ученици, а в яслите и детските градини масово има и случаи на варицела.

Росица ВАЛЕНТИНОВА