Пловдивският общински съвет ще разглежда на извънредната сесия днес допълнително споразумение между Държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и община Пловдив за двустранно сътрудничество при изпълнение на дейности от взаимен интерес във връзка с изграждане на проект "Развитие на железопътен възел Пловдив" и реализация на Транспортно-комуникационна система и изграждане на техническа инфраструктура - улици, водоснабдяване, канализация, електроснабдяване и други инженерни мрежи, предаде репортер на "Фокус".

Анексът урежда задълженията на двете страни по проектите за пробива на гарата, модернизацията на жп линиите и гарите, изграждането на новия Бетонен мост и повдигането на жп линиите по бул. "Копривщица".

НКЖИ ще окаже съдействие за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Пловдив на 8053,188 кв.м., собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. Теренът попада в територията, определена за изграждане на пътните връзки към и от комуникационно-транспортния пробив под жп ареала на гара Пловдив. 

За своя сметка дъжавното дружество ще проектира и придвижи преписката за одобрение на проекта за реконструкцията на Бетоновия мост, и ще организира изграждането на конструкцията в сервитута на ДП НКЖИ и привързване към съществуващите рамки и въвеждането на обекта в експлоатация. Във втория етап на инженерно-техническото решение за съоръжението е предвидено изграждане на нови подходи (рампи) в източно и западно направление към бул. "Христо Ботев" и подход към бул. "Македония".

ДП НКЖИ е в процес на подготовка на проект "Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2", в чийто обхват попадат обекти: Железопътна естакада и нов мост над река Марица между гарите Пловдив и Филипово и модернизация на железопътен участък Филипово - Скутаре, вкл. гара Филипово. Държавното дружество поема ангажимент да организира проекта на проектиране и строителство на двата обекта, а също и да осигури финансиране. Община Пловдив ще предостави осем общински имота за обновяването на железопътните трасета Филипово-Скутаре и Тракия-Скутаре.