По предложение на РЗИ-Стара Загора днес се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ ), предаде репортер на Агенция "Фокус". То бе председателствано от зам. областния управител Стоян Стоянов. Членовете на Щаба гласуваха проектозаповед на РЗИ, съгласно която от вторник, 17 януари, в Старозагорска област се обявява грипна епидемия.

Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и ОРЗ от началото на 2023 г. до този момент. През последните 2 седмици РЗИ извършва пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0-15 години.

Данните към 12 януари сочат, че в учебните заведения болни са близо 18% от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18% от децата, а в яслите – 14.2%. Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.

От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде обявена грипна епидемия за периода 17-23 януари, включително.

От 17 януари ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета, с изключение на неотложни състояния. Преустановяват се профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата. Преустановява се и посещението на лица под 16 г. в търговските обекти от типа МОЛ без придружител.

Одобрената от Областния оперативен щаб заповед ще бъде изпратена за съгласуване с Главния здравен инспектор и ще влезе в сила от 00 ч. на 17 януари.

Рени АТАНАСОВА