Министерството на културата и Община Пловдив обявиха отворена покана за подаване на заявки за участие в конкурса за ежегодната Национална награда "Христо Г. Данов" – 2023 г., за принос в българската книжовна култура. Срокът за подаване на заявките е до 22 май 2023 г. включително.

Националната награда "Христо Г. Данов" е учредена от Министерството на културата и Община Пловдив през 1999 г. и се присъжда ежегодно по случай 24 май. Съгласно утвърдения Статут на наградата на конкурсен принцип ще бъдат определени и връчени награди в осем категории: "Българско издателство"; "Автор на българска художествена литература"; "Преводач на художествена литература"; "Автор в областта на хуманитаристиката"; "Автор на издание за деца"; "Художник или дизайн и оформление на книга"; "Представяне на българската книга" и "Библиотечно дело". Министърът на културата връчва и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура.

В конкурса за наградата могат да участват физически и юридически лица. За наградата се кандидатства само с първи издания и нови преводи. За участие в конкурса се подава предложение по образец съгласно Приложение № 1 към Статута. Образецът е публикуван на сайтовете на Министерството на културата и на Община Пловдив при обявяването на конкурса.

Обявяването на наградите пред обществеността се извършва на тържествена церемония в град Пловдив, която ще се състои на 16 юни от 17.00 часа в къщата –музей "Христо Г. Данов“ на ул. "Митрополит Паисий“ № 2. Поименният състав на журито се обявява при връчването на наградата.

Пълните условия са регламентирани в Статута, който, заедно с формуляр за участие, може да бъде изтеглен от сайтовете на Министерството на културата или Община Пловдив: https://mc.government.bg/contestsc.php?c=2879, https://www.plovdiv.bg/.